top of page
  • Baby Steps and Finance

Eelarve: kui palju kulub lapsele enne tema sündi?

Updated: Apr 14, 2020

Enne rasedaks jäämist ning esimeste kuude jooksul otsisin internetist hoolikalt artikleid, et aru saada, kui palju siis lapsele päriselt kulub. Juba enne lapsele n-ö rohelise tule andmist korraldasin lapsega sõbrannade seas väikese küsitluse, et andmeid koguda.

Internetist leitu ning mõnede finantsteadlike sõbrannade abiga panin siiski paika eeldatavad esmased ning igakuised kulud. Positiivsest rasedustestist aga hakkas pihta numbrite ja graafikutega sina peal olevale inimesele järgmine huvitav ettevõtmine: nimelt panin sendi täpsusega paika, mis täpselt veel sündimata lapsele kulus. Selles artiklis annan ülevaate raseduse jooksul tehtud kuludest ning kõrvutan neid oma eeldatud summaga selle kulukategooria kohta.

Eelnevalt tuleb mainida, et kuigi oleme kogu raha ise välja käinud, siis soovisid meie mõlema vanemad beebile ja meile mitmed neist asjadest kinkida. Täpsuse huvides on need summad siiski siin välja toodud.


Transport

Tegelik kulu: 596,5 €. Eeldatud kulu: 480 €

Sellesse kategooriasse kuuluvatest esemetest oleme maksnud ainult lapsevankri ja autotooli adapterite eest. Soetasime endale teise ringi vankri Joolz Day 2, mida saime eelnevalt vaadata ja katsetada. Tegu oli mudeliga, mis oli kindlasti üks mu lemmikutest, samuti olen rahul selle disaini ning loodetavasti ka sõidumugavusega. Sõpradelt oleme saanud juba kaks autotooli, millel aga puudusid vankrile sobivad adapterid. Vaadates mulle meeldivate uhiuute vankrite ning autotoolide hindu, oleme ilmselt kokku hoidnud umbes 400 €, kuid ometi oleme maksnud palju rohkem, kui eeldasin. Nimelt olin arvestanud odavamate kolm-ühes vankrite hinnaga: sellise võid koju tuua juba 300 € eest. Kiiresti sain aru, et soovin aga hoopis midagi muud: mugavus ning välimus said sel korral määravaks.

Tulevase ema ja lapse tervis

Tegelik kulu: 481 €. Eeldatud kulu: 410 €

Suurim kuluallikas selles kategoorias on suurem ravikindlustuse kuumakse. Hollandis maksame oma ravikindlustuse eest ise ning siin tuleb ise tasuda ka I trimestri skriiningu eest (Oscar või NIPT).

Pärast pikka kaalumist ja uurimist otsustasin, et 2020. aastaks, kui olen rase ning sünnitan, tuleks võtta ravikindlustuse lisapakket, mis katab nii haiglas sünnitamise omal soovil (Hollandis on kodusünnitused endiselt suhteliselt populaarsed) kui ka näiteks osa rinnapumba hinnast jm. Eeldasin, et aastaseks lisakuluks kujuneb umbes 240 €.

Teine kuluallikas, mille osas üllatusi ette ei tulnud, oli lapse tervise jaoks tehtud investeering. Teadsin juba ette, et soovin kindlasti sünnieelset skriiningut ning pigem NIPTi kui kombineeritud uuringut ultraheli ning vereprooviga. Selle eest maksime 170 € ning umbes 8 päeva möödudes kuulsime häid uudiseid, et väga suure tõenäosusega on sündimata beebiga kõik korras.

Millega ma aga arvestanud polnud, oli see, et raseduse jooksul pean ja soovin kasutada erinevaid vitamiine ning mineraalaineid. Kokku kulutasin nende peale 71 €. Siia kuulub nii kõigile rasedatele soovituslik foolhape kui ka rauatabletid ning muu vajalik. Suur oli mu pettumus, kui umbes kaheksandal rasedusnädalal tekkis mul harilike tablettide võtmise peale väga tugev okserefleks ning pidin ostma väiksemad ja kallimad tulevase ema toidulisandid (foolhappe, D-vitamiini ning B12 vitamiini jmga), mida mul õnneks järgnevad kuud neelata oli võimalik.

Riided rasedatele ja imetavale emale

Tegelik kulu: 200,7 €. Eeldatud kulu: 50 €

Selles kategoorias läksin oma planeeritud summast mitmekordselt üle. Tegu on ka ainsa kategooriaga, kus ma nüüd tagasi mõeldes vähem sooviksin kulutada. Ometigi ostsin uuena ainult paari teksapükse, kaks paari sukkpükse ning aluspüksid. Kuidas ma aga ometi niimoodi 200 € välja käisin?

Umbes 16. rasedusnädalal tellisin endale 80 € maksnud kasutatud suure komplekti riideid, kus oli nii pükse, särke, retuuse ja seelikuid. Arvasin, et sellest piisab kindlasti. Rasedate riideid hakkasin kandma alles looteanatoomia uuringu paigus, kui möödas oli juba pool rasedusest. Siis aga selgus, et tegelikult meeldib mulle vaid üks kolmest soetatud teksapaarist, ometigi kannan teksaseid igapäevaselt. Veel ühele teksapaarile kulusid järgmised 35 €.

Lisaks soetasin mõned paarid sukapükse, aluspükse, kaks imetamisrinnahoidjat ning kaks imetamiseks sobivat pluusi ning ühe suvekleidi. Järgmine hetk, kui numbreid kokku lõin, oli kogusummaks 200 €. Kahtlen, kas need 20 nädalat seda 200 € väärt on, eriti arvestades, et tööl kasutasin enamjaolt tööriideid ning kuus nädalat enne eeldatud sünnitähtaega koju jäädes võisin kanda ükskõik, mida soovisin.

Loodan siiski, et mul õnnestub osa riietest edasi müüa või neid kasutada järgmise raseduse ajal (tasub ainult soovida, et kannan siis sama suurusnumbrit ning olen rase umbes samal aastaajal...).

Lapse tuba

Tegelik kulu: 285 €. Eeldatud kulu: 540 €

Kõik lapse tuppa kuuluva soetasime kasutatult, nagu võrevoodi madratsiga (10 €) ja kummut (60 €). Üks riiul oli meil olemas juba eelmisest elukohast – siinkohal ka näpunäide vaadata, mida saad oma harilikust mööblist lastetoas kasutada. Lisaks maksab harilik sahtlitega kummut sageli palju vähem kui eriline lastetoa jaoks mõeldud versioon.

Suurim sääst tuli just võrevoodi arvelt: olin arvestanud, et madratsiga koos kulub umbes 150 €. Siis aga leidsin kasutatud võrevoodi – küll aga originaalis IKEAst, mis meie algseks plaaniks polnud, pigem midagi muud – vaid 10 € eest. Võisin sellele samal õhtul järele minna ning sain boonusena kaasa veel voodipesukomplekti ning kaks tekki.

Siia kategooriasse kuulub ka tegelikult meie voodi kõrvale minev cosleeper. Soetasime vaid paar ööd kasutatud variandi 100 € eest. Ilmselt oleksin hoolikalt otsides leidnud ka odavamaid kasutatud variante, kuid ajastus ning see, et tegu oli väga vähe kasutatud cosleeperiga sobis hästi.

Lisaks soetasime lapse tuppa ka mugava tugitooli, mis tuli originaalis IKEAst, kuid mille meie ostsime selle kasutatult 95 € eest. Samuti tellisime internetist ka seinte kaunistamiseks sobivad loomadega kleebised.

Raamatud raseduse, lapse arengu ja kasvatuse kohta

Tegelik kulu: 172,7 €. Eeldatud kulu: -

Olen loomult uudishimulik ning soovin end oma tegevustega hästi kurssi viia. Nii hakkasingi juba varakult raseduse kohta palju lugema. Kuna kohalikus raamatukogus jäi nii mõndagi vajaka, siis tellisin endale nii eesti- kui ka ingliskeelseid raamatuid. Õnneks ajastasin eestikeelse tellimuse Musta Reede sooduspakkumiste ajale, mistõttu kulutasin natuke vähem rahagi.

Raseduse teises pooles hakkas kõik rasedus- ja sünnitusteemaline end üsnagi kordama, mistõttu liikusin edasi kasvatusteemalise kirjanduse juurde.

Neist kahest kategooriast kokku on minu lemmikuteks olnud „Lapseootus. Fakte ja müüte raseduse ja imikuea kohta“ (autoriks Agnes Wold ja Cecilia Chrapkowska), „Montessori väikelaps“ (autoriks Simone Davies) ning „7 steps to raising a bilingual child“ („Seitse sammu kahekeelse lapse kasvatamiseks“, autoriks Naomi Steiner ja Susan Hayes)

Oma mehele tellisin kolm raamatut, millest üks on suunatud just esimest korda isaks saamisele ja raseduseaegsele perioodile ning teine lapse esimesele eluaastale. Kolmas raamatutest räägib ilukirjanduslikus vormis isaks olemise katsumustest. Lugenud on härra vaid esimest, kuid tundub, et see on talle mingil määral tuge pakkunud.

Kuigi raamatud pole just kõige odavamad esemed, mida soetada, siis ei pane ma seda summat pahaks: arvan, et kogutud teadmised on mind juba raseduse ajal kõvasti aidanud ning loodetavasti muudavad ka lapse esimesed eluaastad meie jaoks lihtsamaks.

Sport raseduse ajal

Tegelik kulu: 129 €. Eeldatud kulu: -

Enne rasedust tegin üsna palju sporti – proovisin iga nädal joosta umbes 40 km ning lisaks üldiselt tavaelus aktiivne olla. Esimesed rasedusnädalad proovisin oma jooksunormi endisena hoida, kuid kiirelt selgus, et pean oma ootusi muutma. Esimese ja teise trimestri käigus jooksin umbes 2-3 korda nädalas ning korra nädalas käisin ka harilikus joogatunnis.

Teisest trimestrist alates soovisin sellele lisaks ka midagi rasedatele mõeldut teha, et oma keha sünnituseks ette valmistada ning miks mitte ka teiste rasedatega koos midagi toredat teha. Nii hakkasingi käima rasedate joogas (8 korda 75 €), kiire graafiku tõttu umbes kord kahe nädala jooksul, ning kaks kuud osalesin ka rasedatele mõeldud bootcampi treeningus (kuumaks 19 €). Kaks korda jõudsin ka rasedate ujumistrenni (8 € kord).

Järele mõeldes oleksin võinud eeldada, et kulutan spordile nii mõndagi, kuna minu jaoks on oluline, et end piisavalt liigutada saan. Ilmselt eeldasin tol hetkel, et suudan iseseisvalt raseduse jooksul piisavalt sporti teha. Siiski ei kahetse ma spordile panustatud rahasummat sugugi.

Raseduse pildistamine

Tegelik kulu: 98.35 €. Eeldatud kulu: -

Juba enne rasedaks jäämist teadsin, et soovin fotograafi meie vastsündinut pildistama, raseduspildistamine mulle aga toona pähe ei tulnud. Kui aga olin rase olnud umbes 30 nädalat, sain aru, et see imeline aeg igavesti ei kesta ning tahtsin sedagi lasta jäädvustada. Nii tuligi umbes kuu aega hiljem meie koju fotograaf, kes oma portfooliot laiendada soovis just rasedate pildistamisega. Sellega kaasnes ka allahindlus: maksime kahetunnise sessiooni eest 50 € ning saime vastutasuks väga toreda kogemuse ning 120 pilti. Lisaks ostsin ka fotosessiooniks sobiva kleidi (45 € pluss postikulu), mille loodan järgmisele omanikule edasi müüa, kuna niivõrd pidulikku rasedate kleiti ma hiljem vaevalt palju kannan.

Riidest mähkmed

Tegelik kulu: 97.4 €. Eeldatud kulu: -

Kuigi olin enne rasedaks jäämist riidest mähkmete kohta küll mõndagi lugenud, ei arvanud ma, et me neid ise kasutama hakkaksime. See tundus olevat liigne ökoemmendus ning suur ajakulu. Kui aga samal ajal rase olev sõbranna ühel hetkel, et nende peres on see kindlaks plaaniks, ei saanud ma ju talle alla jääda. Praeguseks plaaniks on proovida esimese kuue kuni üheksa kuu jooksul riideid mähkmeid vähemalt koduses olukorras kasutada ning endale igaks juhuks mitte liiga kõrgeid ootuseid seada – iga vähem kasutatud pabermähe on saavutus.

Viis mähet ostsime uuena, 16 kasutatuna. Vajalike sisude ning muude aksessuaaridega maksime natuke alla 100 €. Usun, et kui see meil vähemalt esimese aasta jooksul natuke keskkonda ning oma rahakotti säästa aitab, siis oli see investeering seda väärt. Kui aga tuleb välja, et see mähkmemajandus meie jaoks liig on, siis loodan need järgmisele kasutajale edasi anda.

Käsitöö beebile

Tegelik kulu: 97.1 €. Eeldatud kulu: -

Kuna mulle meeldib väga käsitööga tegeleda, siis soetasin kokku 72 € väärtuses kangast, et lapsele tegelusteki, voodilinu, mähkmelaua katteid ning mõned riided õmmelda. Ülejäänud summast kulus lõnga ostmiseks – plaaniks on beebile midagi toredat kududa või heegeldada. Võimalik, et kui arvestada ka kulunud n-ö töötunde, pole tegu raha säästmisega, kuid minu jaoks on käsitöö ka aeg lõõgastumiseks ning beebiga kohtumiseks ettevalmistamiseks.

Beebi varustus allkorrusel

Tegelik kulu: 67,5 € Eeldatud kulu: 110 €

Kummaline kategooria? Siinkohal pean silmas elutuppa sobivat mänguaedikut, mille soetasime kasutatult 60 € eest, ning lamamistooli, kuhu laps rahulikult lühikeseks ajaks istuma panna. Viimase saime sõpradelt tasuta, kuid olime juba enne üht teise ringi poes silmanud ning ära ostnud, kuluks 7,5 €. Näpunäide: ei tasu asju liiga vara koju osta, sest mine tea, mis tuttavatel ja sõpradel ära anda on. Ilmselt hakkame üht lamamistooli kasutama allkorrusel ja üht kolmandal korrusel või anname ühe neist jällegi oma sõpradele edasi.

Riided lapsele

Tegelik kulu: 37,9 €. Eeldatud kulu: 50 €

Beebiriided võivad saada rasedate rahakotile saatuslikuks – tegu on ometi ju kombinatsiooniga hormoonidest ning väikestest armsatest asjadest, mis maksavad ruutsentimeetri kohta rohkem kui Tallinna kesklinna korter. Nii olin varakult otsustanud osta uuena võimalikult vähe – äkki ainult lapse esimesed riided (kulus 16 €). Lisaks soetasin ühe kasutatud paki erinevatest riietest. Sellegi poolest tundub, et meie laps alasti jääma ei pea – oleme headelt sõpradelt kingiks saanud juba väga palju äärmiselt korralikke asju.

Muu

Tegelik kulu: 57,4 €. Eeldatud kulu: -

Siia kuulus näiteks komplekt lutte, veekindlad voodilinad, rasedusloengust osavõtt ning soojaveepudelid, millega beebi temperatuuri hoidma peaks. Jällegi ei osanud ma eelarvet tehes nende kuludega arvestada.

Kogusumma: 2304,5 €

Eeldatud kulu: 1640 €





Vaatamata hoolikale arvestusele oli kogusumma minu jaoks endiselt paras üllatus. Kulutasime ju 664,5 € rohkem, kui eeldasin!

Ennekõike on näha, et paljude kategooriatega (nt kirjandus, sport, raseduspildistamine) ma arvestada ei osanud. Ilmselt on tegu esimest korda emaks saamise fenomeniga – kõik on ju nii uudne ja huvitav, et tahaks seda maksimaalselt ära kasutada. Lisaks tean, et meil on selliseid kulusid võimalik teha ning rasedusele tehtud kulutused ei tule esmatähtsate kulude arvelt.

Praeguseks (kirjutan seda lugu 38. rasedusnädalal) tundub, et oleme kõik suured kulutused juba ära teinud, v.a. vastsündinu pildistamine (150 €). Soovin veel lapse tuppa hankida ühe lahtise riiuli (umbes 20-40 €), soetada söögitooli (10-100 €) ning vastavalt vajadusele tuleb varuda ka ravimeid (kuni 50 €). Ühel hetkel soovime kindlasti osta ka rattatoolid ning kiivri. Nii tuleb meie ühekordsete kulude kogusummaks umbes 2600 €.


Võiks arvata, et toidule kulutasime veidi rohkem kui enne rasedust, sest eriti kolmanda trimestri jooksul kasvas mu isu oluliselt. Toidukulutustes see aga ei kajastunud. Paar korda käisime mehega midagi väga spetsiifilist söömas, mille järele mul tol hetkel isu oli (nt McDonaldsi kanaburger, mida ma kunagi varem isegi näinud polnud, või mandlitäidisega sarvesai), kuid selliseks priiskamiseks kulus võib-olla kõige rohkem 30 €.

Kuna peaaegu kõik v.a. raamatud, esimesed riided ning käsitööle kulunud materjalid ostsime kasutatult, võib arvata, et suutsime selle arvelt vähemalt midagigi kokku hoida. Selle raha sooviksin investeerida lapse tulevikku.

31 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page